Jean Guyon - En passionerad perfektionist med fokus på det goda i livet.

Publicerat: 5/12 2017

Det var passionen för livets goda som fick honom att byta bana 1989. Innan dess hade Jean Guyon en framgångsrik karriär som inredare. Exklusiva kunder från hela världen tog del av hans kunskap när det gällde konst och inredning. De fick även en guide till Paris fantastiska restaurangvärld via honom. Jeans intresse för mat och vin fick honom att skapa ett stort kontaktnät. Hans hobby förvandlades till livsstil då han köpte två hektar mark i Médoc i Bordeaux. 

Målsättningen var från grunden att producera vin till sig själv och bekanta, dessa blev så småningom en succé med hjälp av hans passion och perfektionism. Ledande vinskribenter och sommelierer prisar fortfarande hans viner som några av de bästa i sin klass.

Jean Guyon har så klart behållit sin passion för konst och kultur men är nu vinmakare på heltid. De två hektaren i Médoc har förvandlats till tvåhundra. Numera äger och driver han Chateau Rollan de By, Chateau Haut Condissas, Chateau La Clare, Chateau La Rose de By, Chateau Greysac, Chateau de By och Chateau de Monthil. Detta gör att Rolland de By och Jean Guyon tillhör de viktigaste vinproducenterna i Médoc idag. Jean jämför vinerna från Grand Cru gårdarna med en Haute Couture kollektion.

Eftersom vi befinner oss på västra stranden i Médoc är det ”Garonne Gravel” och självklart druvan Merlot som dominerar. Resterande odlingar på samma sorts terroir består av Cabernet Sauvignon, Petit Verdot och Cabernet Franc. Trots det speciella klimatet försöker man ta hand om miljön på ett så hållbart vis som möjligt, dock är de ännu inte certifierade. Förutom prisvärda viner av hög kvalitet är även Jean Guyon en av de ledande producenterna av appellationen Cru Bourgeois.

Till Sverige har han ett extra gott öga med anledning av egendomen Chateau Tour Seran. Sedan 2011 är det sommeliervärldsmästaren Andreas Larsson som ansvarar för assemblaget för detta vin. Hans viner är prisvärda med hög kvalitet och uppskattade av både journalister, blindprovare, stjärnkockar och stjärnsommelierer. Man hittar dem bland annat på Joël Robuchons bistros, hans trestjärniga restaurang, på Air France Business Class och på United Airlines första klass flygningar.

Trots passionen och kärleken till vinet har han ännu inte helt lämnat konsten bakom sig. Det ser man tydligt då man besöker hans vingårdar där både odlingar och trädgårdar är fulla av skulpturer. Han är även ägare till ett hotell där alla rum är personligt inredda med antikviteter och konst.

Jean Guyon har lyckats förena alla sina passioner till en helhet som fungerar. När man frågar var han får energi ifrån svarar han med ett leende och säger att det nog beror på att han enbart gör sådant som han trivs med - vin, mat, konst, antikviteter och yoga på morgonen, en fantastisk blandning av det goda i livet.

 

Nyheter på Systembolaget november och december 2017

Publicerat: 30/11 2017

Från Rias Baixas och prestigeproducenten Albariño de Fefiñanes kommer vinet 1583. Detta ekfatslagrade Albariño-vin görs av den kvinnliga vinmakerskan Cristina Mantilla. Musten jäser först i rostfria ståltankar för att sedan pumpas över till franska ekfat där den får jäsa klart och därefter lagras på jästfällningen i tre månader. Produktionen är på 12300 flaskor varav 3600 flaskor finns tillgängliga i Sverige. Vinet passar till Sashimi, grillad hummer eller ugnsbakad fisk. Serveras vid ca 10-12 grader.

Från Bordeaux har en gammal bekant kommit tillbaka i ny årgång. Chateau Rollan de By har länge varit en svenskfavorit bland Bordeauxvinerna och årgång 2014 lär inte bli ett undantag. 2014 är den bästa årgången sedan 2010 och även om vinet går att dricka redan nu om du gillar unga viner så har du här ett vin som kommer att ligga till sig fint i källaren i ytterligare 10-15 år. Gjord på en klassisk Bordeauxblandning av 70% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc och 10% Petit Verdot.

Från Rioja och den lilla vinbyn Briones kommer Finca Allende med årgång 2012 som var ett väldigt bra år. Vinet är gjort på 100% Tempranillo från vinstockar som har en medelålder på 45 år. Druvklasarna avstjälkas och druvorna kallmacererar i 6 dagar. Därefter jäser vinet i 10 dagar med skalkontakt. Vinet lagras därefter i 14 månader på franska ekfat och är varken filtrerat eller klarnat varför vi rekommenderar dekantering.


1583 Albariño de Fefinanes 2016
Tillfälligt exklusivt sortiment 189kr.    2400 flaskor.    2017-11-03

Chateau Rollan de By 2014
Beställningssortiment 229kr.    2017-11-27

Allende 2012
Tillfälligt exklusivt sortiment 169kr     3600 flaskor.    2017-12-08

Höstens skörd visar sig nu

Publicerat: 29/5 2017

Nu börjar druvorna som skördades i höstas visa upp sig och det är i skrivande stund nio nya viner som vi nu har i lager.

Nyhet för i år är bland annat Aire de Protos 2016, ett ljusrosa rosévin gjort på druvan Tempranillo från den anrika producenten Bodegas Protos i Ribera del Duero. Ribera del Duero och vinbyn Peñafiel där Protos gör sina viner ligger ganska precis 20 mil norr om Madrid.  

  
Från Galicien och fiskebyn Cambados har vi även fått in årgång 2016 av Albariño de Fefinanes, vinet är gjort på Spaniens vitvinsdruva nummer ett, Albariño. Just detta vin jäser och lagras i det lilla palatset Pazo de Fefiñanes från 1500-talet och Albariño de Fefinanes var det första vin att buteljeras i området, redan från skörden år 1928.

Länk till nyheterna från skörden 2016

Raul Bobet håller föreläsning och provning i Stockholm

Publicerat: 13/5 2017

Välkommen på föreläsning och provning med Raul Bobet!

Måndag den 15 maj är du som är restaurangkund inbjuden att delta när vinmakaren Raül Bobet från vingården Castel D ́encus i Costers del Segre håller en föreläsning och provning på följande teman:

Redox potential
Solubility
Acidity and pH
SO2 and pH
Antioxidants

Raül Bobet är även känd som en av grundarna av den framgångsrika vingården Ferrer Bobet i Priorat.


Plats: Mariano Showroom, Roslagsgatan 36 i Stockholm. Dag: Måndag 15 maj
Klockan: 15:00
OSA: Till info@mariano.se eller 08-673 20 24 

Välkommen till nya vinaespanola.se

Publicerat: 8/5 2017

Som ni säkert sett har vi äntligen fått upp vår nya webbplats och vi fyller den dagligen med innehåll. 

Allt är dock inte på plats än vilket vi hoppas ni har överseende med. Saknar ni någon information så kan ni alltid maila oss på info@vinaespanola.se.

Och när vi nu har er uppmärksamhet, missa inte att Bodegas Protos lanserat ett nytt rosévin: Aire de Protos