Distriktet

Manzanilla Sanlucar de Barrameda

Region: Andalucia

Information

Vinerna från Jerez är en utav de mest representativa och viktiga i Europa. För att garantera kvaliteten av dessa viner föds år 1935 Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen Jeréz y Manzanilla även om det först nämns som vindistrikt år 1932. Därmed är området det första med ursprungsbetäckning i Spanien.

Vintyperna som har stor inverkan är alkoholrika vinerna, som tillverkas under ett lager av flor en typ av jäst som finns naturligt i området kring Sanlucar de Barrameda. samt de söta naturella vinerna som tillverkas av druvor som har fått mogna till 100% inte långt ifrån russin. Dessa får jäsa tillsammans med druvdestillat och bildar sedan delikata söta viner som exempelvis. PX.

Klimat

Vinodlingen i området är starkt beroende på atlant klimatet, med dess vind som spelar in. Medeltemperaturen är 17,5ºc

Jordmån

Jordmånen Albariza är den mest omtalade bland Spaniens alla vinområden. En faktor som har stor inverkan på kvaliteten i vinet är att jordmånen behåller regnvatten, något som behövs under de varma sommarmånaderna.

Lagring

Det är viktigt att nämna att lagring i detta distrikt inte är likt något annat, då man inte följer de normala reglerna som tillämpas i resten av landet. Lagring sker i så kallade Criaderas och Soleras. Man blandar vin från tidigare år med nya viner för att göra en alltigenom liknande produkt. Lagringen måste ha skett i minst 3 år.

Vinsorter

Sanlucar de barrameda
mín. 15-19% vol. Starkvin: Manzanilla Fina, Manzanilla Pasada, Manzanilla Olorosa