Fifty Pounds "Cask at the back" tar oss tillbaka till artonhundratalet, en tid då gin transporterades i ekfat. Några av dessa fat hade tidigare innehållt Sherry och återanvändes för att transportera gin mellan olika städer och lager.
Cask at the back avser de fat som lagrades på lagerets baksida och var vanligtvis där under en längre period än de på framsidan, eftersom de var svårare att nå. Ginen de innehöll utvecklade därför en djupare färg och en något annorlunda karaktär, framför allt i de fat som innehöll Sherry.
Producenten: Sanchez Romate
Druvor:
Lagring: På amerikanska ekfat
Art.nr: SR22
Storlek: 700ml
Alkoholhalt 43,5%
Allergiinformation: Innehåller sulfiter.
Smakbeskrivning
Tack vare lagringen på Pedro Ximénez-fat har ginen en lysande glansig guldfärg.
På näsan dominerar de klassiska aromerna av enbär och citrusfrukter med antydan av trä och rostad ek tillsammans med blommiga noter och delikata spår av russin, torkade plommon och nötter.
På gommen är det en mild och attraktiv sötma i början, den är varm, mild, väldigt komplex och balanserad med en lång finish som ger ett härligt avslut.
Om producenten
Juan Sánchez de la Torre grundade det vi idag känner till som Sánchez Romate Hermanos i slutet av 1700-talet. Det är honom vi skall tacka för att vi idag kan avnjuta företagets exklusiva brandies och viner. Flaggskeppet Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva är väldigt populärt i Spanien men kan även avsmakas i tjusiga kristallglas i Storbritanniens överhus och i Påvens rike i Vatikanstaten. Man kan alltså utan överdrivet påstående säga att Sánchez Romate arbetat med en öppen kosmopolitisk anda utan att förlora ädla spanska traditioner eller sitt ursprung från Jerez över 200 års tid.
Ordet brandy kommer från det Holländska Brandewijn som betyder bränt vin. Denna produkt finns i de flesta sprittillverkande länderna. Sánchez Romate följer spanska riktlinjer, är noggranna vid framställningen av sina drycker och använder metoder som sedan länge använts i Spanien. Man destillerar enkelt i traditionella kopparpannor. Sedan lagras spriten i så kallade ”steps and ladder”, en variant på solerasystem som består av stora amerikanska fat.
Druvorna som används består av sorterna Palomino, Airén och Pedro Ximénez och får sin karaktär från vingårdarnas mikroklimat, regionens vita kalksten, den så kallade vita Albarizojorden, Andalusiens starka sol och havets svala bris.