Viña Española

Centenario Don PX

Centenario Don PX

Producenten: Toro Albala

Ursprung: Montilla Moriles, Spanien

Druvor: Pedro Ximenez 100%,

Lagring: Över 100 år på ekfat

Art.nr: TA21

Varukategori: Vin, Starkvin, Sherry, Sött

Storlek: 750ml

Alkoholhalt 17,5%

Allergiinformation: Innehåller sulfiter.

Om drycken

Centenario-vinerna förmedlar vingårdens karaktär och anda. De är resultatet av ägaren Antonio Sánchez och var och en av arbetarnas ansträngningar och omsorg i åratal.

Denna Pedro Ximenez är utvald av Antonio Sánchez för decennier sedan med ett mycket speciellt syfte, att njuta av dem under julhelgen med vänner och familj. Vinerna fick bara öppnas på dessa datum, resten av året tilläts ingen
att röra dem. Idag har Antonio bestämt att det är dags att dela dem med resten av världen.

En mörk kärna med trögflytande och viskös textur där den gröna kanten vittnar om en aktningsvärd ålder. En nyanserad doft med massor av fyllning där pistage, katrinplommon, fikon, lakrits, mörk choklad, stjärnanis och melass blandas. Smaken har trots sin höga söta fått en aning mer ”torr” framtoning med en välbalanserad bitterhet och nötiga toner. Intensiv och mycket låg eftersmak med både torkad frukt och en komplex kryddighet. Vinet är en dessert i sig själv men skulle kunna ge en kick till en cheesecake på queso valdeon.

Endast 800 flaskor buteljerade

Om producenten

Bodegas Toro Albalá, grundad 1922, ligger i appellationen Montilla-Moriles, granne med Jerez/Sherry en bit från staden Córdoba. Klimatet i regionen påverkas så klart av närheten till Medelhavet,  vintrarna är korta och svala men somrarna långa, heta och torra. Alla producentens rankor växer på den för regionen så kända kritvita och kalkrika jordmånen Albarizan. Men det är bara en av anledningarna till det rykte som säger att Toro Albalá är en av regionens allra bästa producenter. Här fokuserar man på de små detaljerna och anser att så mycket som möjligt skall göras för hand. Både arbetet i vingården samt vineriet utförs på traditionellt sätt och kvalitetsmässigt. Flaskorna är numrerade och signerade av den excentriske ägaren Antonio Sanchez Romero för att säkerställa kvalitén. Den årliga produktionen ligger på ca 300 000 flaskor och finns i ett flertal olika varianter. Ungefär 75 % av produktionen går till den inhemska marknaden och består till stor del av söt Pedro Ximenez som görs av de allra äldsta stockarna, men här finns även stilla rödvin, vinäger, olivolja och arrope (en sorts sirap gjord på reducerad druvmust av Pedro Ximenez) samt ett sorts flytande salt i produktion.

Antonio är inte bara expert på druvan Pedro Ximenez, han är dessutom mycket kunnig i regionens historia. Han kallar sig även uppfinnare och alkemist. Förutom Bodegas Toro Albala äger han ett arkeologiskt museum med artefakter som man samlat runt om i vingårdarna. Egendomen ligger i ett före detta elkraftverk och de gamla tunnlarna är utmärkta för att lagra alla dess årgångsviner.