Jean Guyon - En passionerad perfektionist med fokus på det goda i livet.

Publicerat: 5/12 2017

Det var passionen för livets goda som fick honom att byta bana 1989. Innan dess hade Jean Guyon en framgångsrik karriär som inredare. Exklusiva kunder från hela världen tog del av hans kunskap när det gällde konst och inredning. De fick även en guide till Paris fantastiska restaurangvärld via honom. Jeans intresse för mat och vin fick honom att skapa ett stort kontaktnät. Hans hobby förvandlades till livsstil då han köpte två hektar mark i Médoc i Bordeaux. 

Målsättningen var från grunden att producera vin till sig själv och bekanta, dessa blev så småningom en succé med hjälp av hans passion och perfektionism. Ledande vinskribenter och sommelierer prisar fortfarande hans viner som några av de bästa i sin klass.

Jean Guyon har så klart behållit sin passion för konst och kultur men är nu vinmakare på heltid. De två hektaren i Médoc har förvandlats till tvåhundra. Numera äger och driver han Chateau Rollan de By, Chateau Haut Condissas, Chateau La Clare, Chateau La Rose de By, Chateau Greysac, Chateau de By och Chateau de Monthil. Detta gör att Rolland de By och Jean Guyon tillhör de viktigaste vinproducenterna i Médoc idag. Jean jämför vinerna från Grand Cru gårdarna med en Haute Couture kollektion.

Eftersom vi befinner oss på västra stranden i Médoc är det ”Garonne Gravel” och självklart druvan Merlot som dominerar. Resterande odlingar på samma sorts terroir består av Cabernet Sauvignon, Petit Verdot och Cabernet Franc. Trots det speciella klimatet försöker man ta hand om miljön på ett så hållbart vis som möjligt, dock är de ännu inte certifierade. Förutom prisvärda viner av hög kvalitet är även Jean Guyon en av de ledande producenterna av appellationen Cru Bourgeois.

Till Sverige har han ett extra gott öga med anledning av egendomen Chateau Tour Seran. Sedan 2011 är det sommeliervärldsmästaren Andreas Larsson som ansvarar för assemblaget för detta vin. Hans viner är prisvärda med hög kvalitet och uppskattade av både journalister, blindprovare, stjärnkockar och stjärnsommelierer. Man hittar dem bland annat på Joël Robuchons bistros, hans trestjärniga restaurang, på Air France Business Class och på United Airlines första klass flygningar.

Trots passionen och kärleken till vinet har han ännu inte helt lämnat konsten bakom sig. Det ser man tydligt då man besöker hans vingårdar där både odlingar och trädgårdar är fulla av skulpturer. Han är även ägare till ett hotell där alla rum är personligt inredda med antikviteter och konst.

Jean Guyon har lyckats förena alla sina passioner till en helhet som fungerar. När man frågar var han får energi ifrån svarar han med ett leende och säger att det nog beror på att han enbart gör sådant som han trivs med - vin, mat, konst, antikviteter och yoga på morgonen, en fantastisk blandning av det goda i livet.

 

Senaste blogginläggen