Distriktet

Champagne

Region: Champagne

Världens mest uppskattade mousserande vin som gärna serveras kall, torr och gratis

Champagne är den vinregion i Frankrike som producerar mousserande viner med den skyddade ursprungsbeteckningen Champagne. Reglerna för detta ursprungsskyddade livsmedel och varumärke är väldigt omfattande, allt som har med Champagne att göra styrs med järnhand av ”Comitée interproffessionel du vin de champagne” dvs CIVC. Bland annat måste druvorna handplockas, skördas vid specifika tillfällen och produceras på traditionellt vis med en andra jäsning i flaska. Vinerna får endast produceras med de åtta tillåtna druvorna som växer inom det specificerade området. De tre absolut vanligaste och de som står för majoriteten av odlingar och produktion är Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier.

Champagne är uppdelat i underregioner, var och en med sina egna specialiteter vad gäller druvor, jordmån och klimat. I Champagne finns 17 Grand Cru- samt 42 Premier Cru-byar. Här anses kvaliteten på druvor, vingårdslägen och terroir vara unika och utomordentligt bra.

I Montages de Reims i närheten av staden Reims odlas mestadels Pinot Noir. I de norra delarna av dalgången längst floden Marne odlas druvsorterna Pinot Noir och Pinot Meunier och i Cote des Blancs odlas Chardonnay druvan. Cote de Sezanne sägs vara en fortsättning på Cote des Blancs. Här växer druvorna på kalkhaltig jord med inslag av lera vilket ger aromatiska viner med lägre syra. Det område som ligger längst söderut är Cote des Bar eller Aube och här odlas mestadels Pinot Noir som får lite fylligare frukt men även den okända Arbanne.

Champagne är ett mycket populärt vin med effektiv marknadsföring, det är en synonym till stora festligheter som bröllop och jubileum. Det finns olika typer av champagne, allt från standardchampagne där husen försöker göra en likvärdig produkt varje år genom att blanda nya och gamla årgångar, till prestige- och årgångschampagne som enbart produceras under specifika år då förutsättningarna är optimala. Enligt AOC reglerna måste en Champagne ligga på sin fällning i minst 15 månader, men gärna längre innan de buteljeras och skickas ut på marknaden. Drycken klassificeras efter hur mycket restsocker den färdiga produkten innehåller:

Brut Natur eller Brut zero är knastertorr och får innehålla 0 - 3 gr per liter
Extra Brut får innehålla upp till 6 gram socker per liter.
Brut får innehålla mellan 0 och 12 gram per liter.
Extra dry  mellan 12-17 gram per liter.
Dry får ha 17-32 gram per liter.
Demi Sec 32 - 50 gram per liter
Doux innehåller över 50 gram restsocker per liter