Distriktet

Costers del Segre

Region: Cataluña
Producenter:

Vinmakaren Raul Bobet har gjort Costers del Segre till ett betydelsefullt vindistrikt.

Costers del Segre är en ursprungsbenämning på viner producerade i provinsen Lleida i Katalonien i nordvästra delarna av Spanien. Detta är en ovanlig D.O på grund av sin spridning. Under-zonerna ligger över hela Lleida provinsen. Från det bergiga trakterna kring Pyrenéerna till den mer kulliga områdena kring Garrigues. De olika zonerna blev D.O certifierade från 1988 till 1998. 

Trots denna spridning så kan man säga att regionen präglas av medelhavsklimat med kontinentala drag med torra, heta somrar samt kalla vintrar. Närheten till Pyrenéerna gör nederbörden sparsam, dessutom är temperaturskillnaden mellan dag och natt stor. Vårfrost, hagel och torka är risker som vinodlare i området får kämpa emot. Därför har man tidigare odlat vinrankorna i så kallad "Bush Vine". Även jordmånen är omväxlande men generellt kan man säga att den består av mörk kalkstenssand med lite insprängd lera. Enligt reglerna får man använda en mängd både inhemska och internationella druvor. Utav dessa görs både vita-, röda-, rosé-, samt mousserande viner. 

Costers del Segre är ett av de första D.O:na som har ett eget hållbarhetsprogram. Målet är så klart att ständigt förbättra användandet av regionens resurser. Att beakta miljön, ekonomisk bärkraft och socialt engagemang utan att äventyra miljön för morgondagen.