Distriktet

Manzanilla Sanlucar de Barrameda

Region: Andalucia

Manzanilla, den finaste fino som kommer från Sanlucar de Barrameda.

I Spaniens södra och allra varmaste del Andalusien har man producerat vin sedan urminnes tider. Här är somrarna långa, heta, torra och nederbörden kommer främst under de milda vintrarna. På grund av värmen så är vinodlingen här starkt beroende utav vindarna ifrån Atlanten och de floddeltan som finns här. På sydvästra delen av denna halvö hittar man distrikten Jerez, Brandy de Jerez och Manzanilla de Sanlucar de Barrameda. Produktionen i de tre olika distrikten skiljer sig åt en del och reglerna är mycket specifika men kontrolleras utav ett och samma kontrollorgan Consejo Regulador. 

Manzanilla de Sanlucar de Barrameda 
Sedan 1964 finns en underkategori till D.O Jerez. Den här speciella varianten av sherry delar både produktionsmetod och kan göras på druvor från hela regionen. Men det som gör vinet unikt är att det lagras i staden Sanlúcar de Barrameda. Endast då får det kallas D.O Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda. Det är mikroklimatet i staden som påverkas av dess läge vid mynningen av floden Guadalquivar. Det speciella klimatet här gör att jästtäcket eller flor får sin distinkta och unika smakprofil och detta påverkar sherryn i så stor utsträckning att man fått en egen ursprungsmärkning.  

Det finns ytterligare en variant på detta vin Manzanilla Pasada, som lagras extra länge och på grund av det förlorar jästlagret sin styrka i de äldsta solerafaten och det i sin tur innebär att vinet får toner av oxidation. Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda smakar perfekt till fisk, skaldjur samt charkuterier och lagrade hårdostar.