Distriktet

Ribeira Sacra

Region: Galicien
Producenter:

Här hittar du koncentrerade och smakrika viner på druvan Mencia

Man tror att Ribeira Sacra - den heliga stranden - har fått sitt namn ifrån de 18 kloster som anlades här under tidig medeltid. Som på så många håll var det även här munkarna som började med vinodlingar. Trots detta är Ribeira Sacra en relativt ung DO som fick sin ursprungsmärkning 1993, men den började inte att användas fullt ut förrän 1996. Området ligger i Galicien som ligger i nordvästra Spanien. 

Ribeira Sacra är uppdelat i fem olika sub-zoner - vart och en med olika mikroklimat men generellt kan man säga att klimatet trots närheten till Atlanten är mer kontinentalt. För somrarna är långa, varma och vintrarna svala. Nederbörden är relativt högt och vindarna kan bli ganska starka. Jordmånen är omväxlande och består utav allt ifrån ett alluvialt täcke över en kiselbas, till granit och kalksten. 

Vingårdarna är oftast planterade i terrassliknande odlingar så kallade "Bancadas". Terasserna är oftast små, trånga och är i princip omöjliga att hantera med annat än handkraft. Vissa av dem är så krångliga att komma till att man endast når dem ifrån floden. Vinerna karaktäriseras av produktionen och får en mycket koncentrerad smak och doft. De vanligaste druvorna är den röda Mencia samt de gröna Albariño och Godello. Men en hel del andra Galiciska druvor som Loureira, Treixadura, Dona Branca, Torrontes, Temperanillo, Garnacah används så klart även här.