Distriktet

Ribeiro

Region: Galicia
Producenter:

Treixadura är druvan som dominerar i Ribeiro.

Som på så många områden i Spanien har vinodling funnits sedan länge. Så även här i Ribeiro som ligger i nordvästra delen av Spanien i regionen Galicien. Det är en relativt liten region som påverkas mycket utav närheten till Atlanten men de fuktiga vindarna och medelhavsklimatet dämpas utav de omgivande floderna samt utav bergen. Detta gör att apellationen har en mix av många zoner med sina unika mikroklimat. 

Ytterligare något som gör Ribeiro unikt är den magra jordmånen som kallas "Sabrego" och som består av djupa granitjordar med en väldigt sandig och stenig struktur. Man hittar även sedimentära jordar som oftast består av skiffer och till sist gamla flodbäddar som mest består av lera och sand.

Appellationens mix av olika klimattyper och de många olika sorternas terroir gör att man med framgång kan odla ett flertal olika inhemska druvor samt att metoderna oftast är småskaliga, hantverksmässiga och omväxlande. Appellationen tillåter ett flertal inhemska både blå och gröna druvor, av dessa produceras man göra rött-, vitt-, tostadas (sött) samt mousserande vin. Den största delen av vinodlingarna består dock utav den gröna druvan Treixadura som man producerar ett vitt, fräscht, fruktigt vin med hög syra utav.