Distriktet
Rioja
Rioja har lång tradition, modern teknik och är ett av världens mest kända vindistrikt.
Kort om Rioja
Rioja är ett av det mest kända vinområdena i Spanien. Det är beläget i de autonoma regionerna La Rioja, Navarra och Baskien. Rioja är ett vidsträckt vindistrikt på cirka 64000 hektar, där odlingarna påverkas både av floden Ebro och dessutom är väl skyddade av bergskedjan som på spanska kallas Sistema Iberico. I området framställs vita, rosé och röda viner av mycket hög kvalitet. De röda vinerna görs med druvan Tempranillo som grund och är ofta lagrade lång tid på ekfat.
Fördjupad information om Rioja
Rioja är en gammal apellation och grundades redan den 6 juni 1925. Rioja innefattar idag drygt 1.200 vinproducenter som styrs av kontrollorganet ”Consejo Regulador". Området är ett utav två distrikt som är klassificerat som DOCa (Denominacion de Origen Calificada) som är den allra högsta klassificeringen i Spanien.
Apellationen delas in i tre subregioner:
Rioja Alavesa - med kallt kustklimat och influenser från Atlanten och en jordmån med kalkhaltigt lera.
Rioja Alta - som också påverkas av Atlanten men har ett något varmare klimat och en jord som innehåller mer järnhaltig Alluvial lera.
Rioja Baja - har ett varmare kontinentalt klimat med risk för torka under sommarmånaderna. De två förstnämnda regionerna sägs ha förutsättningarna för att producera de bästa druvorna.
I området framställs viner utav alla sorter; vita, rosé och röda av mycket hög kvalitet. Rödvinerna görs med Tempranillo som grund men här får även druvorna Garnacha, Graciano, Mazuelo, och Maturana Tinta användas.
De vita vinerna från Rioja har fått lite av ett lyft här i Sverige, är ibland ekfatslagrade, fylliga och fungerar utomordentligt bra till lite kraftigare rätter. De är många gånger gjorda på druvan Viura men även Malvasia, Garnacha Blanca, Tempranillo Blanco. Maturana Blanca, Turruntés och Verdejo används också. Då och då kan även Chardonnay och Sauvignon Blanc få smyga ner i vinerna.
Rosevinerna från distriktet är normalt laxrosa till färgen, doftar blommigt, av mogen frukt och är oftast gjorda av både gröna och blå druvor.
Vitikultur
Floden
Ebro är Spaniens längsta och mest vattenrika flod. Den börjar i Kantabriska bergen i provinsen Kantabrien i norra Spanien och slingrar sig sedan vidare genom staden Logroño i Rioja, Zaragoza i Aragonien för att sedan mynna ut i Medelhavet söder om staden Tarragona. Det är en av Ebros pårinningsfloder Rio Oja som gett vindistriktet dess namn. Rio Oja rinner in i Ebro vid staden Haro.
Beskärningsformer
När vinlusen, Phylloxera Vastatrix, ödelade Europas vindruvsodlingar var bönderna tvungna att omplantera nya vinrankor, ympade på amerikanska rötter. I samband med detta planterade man i fina raka längor för att förenkla arbetet i vingården och för att kunna använda hästar och åsnor som hjälpmedel. Detta ledde senare till att man kunde binda upp rankorna i spaljé eller stödställning. Man använder olika typer av uppbindningsteknik och beskärningsform idag beroende på vad som lämpar sig bäst för typen av druva och region.
Apellationen ligger på 350-650 meter över havet, har en maxtemperatur på +40 grader, en minimumtemperatur på -4 grader och har cirka 2800 soltimmar per år.
Traditionellt vs modernt
I Rioja är det vanligt med lång lagringstid oftast på stora 225 liters fat.
De olika klassificeringarna för rödvin ser ut som följer:
Joven - kan konsumeras direkt men får ha upp till 12 månaders ekfatslagring.
Crianza - skall ha lagrats i totalt 24 månader varav 12 på ekfat.
Reserva - skall ha lagrats i 36 månader varav minst 12 på ekfat.
Gran Reserva är den högsta klassen och här skall vinerna ligga och vila i minst 60 månader, varav 24 på ekfat.
Dessa regler gäller de traditionellt gjorda röda Riojavinerna som oftast är tegelröda i färgen, har doft och smak av dill och vanilj som kommer från de amerikanska faten. Vinet är mjukt och elegant, frukten drar oftast åt det torkade hållet och tanninerna är silkeslena.
Runt millennieskiftet hände dock något, de unga vinmakarna ville gå sin egen väg. Man började arbeta mer modern och ville inte bli styrda utav de rigida reglerna. Alla druvor gallrades och skördades manuellt, vinet fick macerera länge för att ge slutprodukten mer kropp och färg. Det lagrades på franska fat istället för amerikanska och buteljerades när vinmakaren själv var nöjd utan att bry sig om de stipulerade reglerna om tid. Därför är en modern Rioja istället blåröd i färgen, aromatisk och koncentrerad med en stor balans mellan frukt och ek, dessutom har dessa viner oftast kraftiga tanniner. Det är intressant och spännande med utveckling och båda varianterna har sitt användningsområde och sin plats på vinkartan.
Vinifikation
Skörd
Även om det är tillåtet med maskinell skörd väljer de flesta kvalitetsproducenter i Rioja att skörda manuellt i små lådor om cirka 8-20 kg. Dels för att kunna göra ett första urval av druvor ute i vingården samt för att druvorna ska komma in hela till vineriet.
Godkända vintyper
Vitt vin med en alkoholhalt på minst 11% vol.
Rosévin med en alkoholhalt på minst 10,5% vol.
Rött vin med en alkoholhalt på minst min 11,5 % vol.
Lagring
Det här är minimikraven för lagring av vin i Rioja
Joven: Ej lagrat på ekfat eller lagrat upp till 12 månader på ekfat.
Crianza: Den totala lagringstiden på ekfat och flaska är 24 månader varav minst 12 månader är på ekfat (6 månader för vita viner och roseviner).
Reserva: Den totala lagringstiden på ekfat och flaska är 36 månader varav minst 12 månader är på ekfat.
Gran Reserva: Den totala lagringstiden på ekfat och flaska är 60 månader varav minst 24 månader är på ekfat.
Lagring i detta område sker oftast på 225-liter stora ekfat av franskt och amerikanskt ursprung.
Buteljering
Vinerna säljs endast på flaska. Det är inte tillåtet att sälja vinerna från Rioja i bag-in-box.