DO Rueda

Distriktet

Rueda

Region: Castilla y León
Producenter:

Friska viner på druvan Verdejo hittar du främst här i Rueda.

Rueda ligger i den autonoma regionen Castilla y Leon och en D.O-märkning var på tapeten redan 1935 men den egna ursprungsmärkningen dröjde ända till 1980. Mycket på grund av påtryckning ifrån Riojabaserade vinproducenten Marqués de Riscal som förstod områdets storhet och tidigt gjorde stora investeringar här. 

Atlanten påverkar i viss mån men området har ett kontinentalt klimat med långa varma somrar där temperaturen kan gå upp till +40 grader Celsius. Under de kalla vintrarna kan temperaturen ibland gå under under 0-grader och frost, kall dimma och starka vindar är sådant som vinproducenterna ibland måste klara av. Vingårdarna ligger på en urgammal flodbädd så jordarna är oftast djupa, väldränerade och består av sand och lera. 

Appellationen är specialiserad och mest känd för sina välgjorda och lagringsdugliga vita viner gjorda på druvan Verdejo. Appellationslagarna tillåter även odling av andra gröna druvor som Sauvignon Blanc, Viura, Palomino Fino samt de blå druvorna Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot och Garnacha. Här har Verdejo funnits länge och trivs och utvecklats i det omväxlande klimatet som antingen är hett eller iskallt. På grund av de väldränerade sandjordarna hittar man riktigt gamla stockar i Phylloxerafri jord.   
  
Spanjoreran själva väljer gärna ett glas ungt och friskt Verdejovin från Rueda på barerna innan lunch och vinerna finns representerade på varje restaurang i hela landet. Välgjorda Rueda viner har god lagringskapacitet och utvecklar med tiden toner utav rostade mandlar och apelsinskal.