Distriktet

Terra Alta

Region: Cataluña
Producenter:

​Det är de långlagrade fortifierade starkvinerna som satt Terra Alta på kartan.

På många av Spaniens nuvarande regioner är vinproduktionen en urgammal tradition. Så även i Terra Alta som ligger i västra delarna av Katalonien, men här i Sverige har vi inte sett så mycket av detta område. Det kan bero på att det ligger lite isolerat och att man mest producerat viner för den egna konsumtionen. Som man kanske kan förstå av namnet Terra Alta - som betyder det höga landet på spanska - så ligger detta område relativt högt. Som kuriosa kan berättas att Pablo Picasso har målat av de omgivande bergen som på vinterns kan vara snöklädda. Även den kände arkitekten Antoni Gaudi har satt sitt avtryck på regionen och har ritat många av de gamla vinerierna från 1920-talet.

Området präglas av medelhavsklimat med kontinentala drag. Torra, heta somrar samt kalla vintrar då temperaturen kan gå nedåt -5 grader man har dessutom risk risk för vårfrost. Den torra Mistralvinden hjälper till under växtsäsongen att hålla fuktigheten på en låg nivå och vinrankorna fria från sjukdomar. Jordmånen är till största delen lera med kalk.

Det är de långlagrade fortifierade starkvinerna som satt Terra Alta på kartan. Men nu har världen fått upp ögonen även för de röda-, vita-, och roséviner som görs här. Huvuddelen av produktionen nästan 75% görs utav druvan Garnatxa och Garnatxa Peluda men även Parellada, Macabeu och Samoe finns i någon utsträckning.