Distriktet

Cava

Region: Catalunya, La Rioja, Badajoz, Navarra, Valencia, Zaragoza och Alava.

Spaniens eget mousserande är kort och gott Cava!

Cava, produceras likt Champagne på traditionell vis med en andra jäsning i flaska. En skillnad är dock att enligt reglerna får vinet tillverkas i flera delar av Spanien. Nittiofem procent av produktionen sker dock på odlingar i landskapet Katalonien. Närmare bestämt på den bördiga marken på höglandet norr om Barcelona. Man hittar odlingar och bodegor från 200 meter över havet runtom staden Sant Sadurní d'Anoia som sägs vara hjärtat av Cava produktionen och där allt startade. Rioja, Navarra , Valencia och Aragon har också en liten produktion.

En annan skillnad är druvorna som är tillåtna, det är främst de inhemska, Parellada - som står för mjukhet och elegans, Xarel-lo - som står för syra, stabilitet och alkholhalt samt Macabeu - som ger friskhet och kraft. Även Chardonnay, Monastrell och Pinot Noir får användas och har blivit allt mer och mer vanliga.

Medelhavsklimat med soliga, milda vintrar och relativt varma somrar med många soltimmarna och svala nätter ger vinet sin härliga karaktär. Cava är ett populärt vin och sägs vara det mousserande vin som exporteras mest runt om i världen.

Drycken klassificeras efter hur mycket restsocker som finns i drycken:
Brut Nature är helt knastertorr och innehåller inget restsocker.
Extra Brut får innehålla upp till 6 gram socker per liter.
Brut får innehålla mellan 6 och 15 gram per liter.
Extra Seco mellan 12-20 gram per liter.
Sec får ha 17-35 gram per liter.
Semi Sec 33 - 35 gram per liter
Dulce innehåller över 50 gram restsocker per liter, är en söt cava som passar bäst till efterrätter.

Enligt D.O reglerna måste en Cava ligga på sin fällning i minst 9 månader innan det kan säljas. Det finns så klart vin som lagras längre som till exempel Gran Reserva. Den skall lagras åtminstone 30 månader. Tack vare lagringen så får smakerna av härlig solmogen frukt sällskap med fylliga toner av brioche, nötter och mogna frukter.