Viña Española

El Pedrosal Crianza 2017

El Pedrosal Crianza

Recensioner av El Pedrosal

Wine Advocate: 91p (2016)
Vinous: 90p (2014)
Jancis Robinson: 16/20 (2016)
Guía Peñin: 90p (2017)

Producenten: Perez Pascuas

Ursprung: Ribera del Duero, Spanien

Druvor: Tinta del Pais 100%,

Lagring: 12 månader på franska och amerikanska ekfat.

Art.nr: 70805

Varukategori: Vin, Rött, Fylligt

Storlek: 750ml

Alkoholhalt 14%

Allergiinformation: Innehåller sulfiter.

Om drycken

Det här är en prisvärd crianza från en utav spaniens bästa producenter. El Pedrosal är vinet som jag väljer till en bättre middagsbjudning mitt i veckan eller på vinbaren på fredagsrundan. Ett stort vin med liten prislapp som jag ofta väljer till en charkbricka med Jamon Iberico Bellota, några lufttorkade ibericokorvar och Morcilla de Burgos. Vinet är försiktigt klarnat men inte filtrerat. Ålder på vingården 15-25 år, 100% egna druvor.

Om producenten

Den familjeägda vingården startade sin historia redan två år innan regionen fick D.O status. Det var nämligen då de tre bröderna Benjamin, Manuel och Adolfo bestämde sig för att försöka göra ett av Spaniens bästa viner. Sedan dess har de arbetat med höga ambitioner, seriös intention och stor kärlek till hantverket. Vinerna som familjen producerar räknas nu till några av Riberas bättre och får alltid höga poäng och fina utlåtanden från internationella vinkännare. 

Vi hittar Bodegan i Pedrosa de Duero - den lilla byn är nästan vinmarinerad, alla som bor här arbetar nämligen på ett eller annat sätt med vin. Perez Pascuas äger cirka 135 hektar mark med en jordmån som mest består av kalkhaltig lera. Odlingarna ligger på en höjd om 800 meter över havet och här växer 90% Tinto Fino/Tinta del Pais (som är det lokala namnet för Spaniens blåa druva no 1, Tempranillo) och dessutom 10% Cabernet Sauvignon.  

Av dessa druvor producerar man cirka 500.000 flaskor årligen, som säljs i 38 länder. Eftersom produktionen är relativt liten så har man möjlighet att hålla noggrann koll på vartenda steg i verksamheten och på så sätt har man fortsatt hålla hög och jämn kvalitet på sina viner. Vinerna ligger och mognar i den välskötta vinkällaren på de cirka 3300 nya ektunnor som är gjorda både av fransk och amerikansk ek. Det är detta som ger vinet den mognad och karaktär som Perez Pascuas eftersträvar. Bodegan producerar bara röda viner och alla dessa från instegsvinet El Pedrosal Crianza till flaggskeppet Perez Pascuas  Gran Seleccion, karakteriseras utav komplexitet, elegans och koncentration, allt på ett välstrukturerat och nyansrikt sätt.