Viña Española

Allende 2011

Allende

Recensioner av Finca Allende

Vinous: 92p (2011)
 

Producenten: Finca Allende

Ursprung: Rioja, Spanien

Druvor: Tempranillo 100%,

Lagring: Blandning av nya och gamla franska ekfat i 14 månader

Art.nr: 70528

Varukategori: Vin, Rött, Fylligt

Storlek: 750ml

Alkoholhalt 13,5%

Allergiinformation: Innehåller sulfiter.

Om drycken

Detta är Finca Allendes villagevin och är tillsammans med toppvinet Aurus det enda icke vingårdsbetecknade vinet från egendomen. Druvorna kommer från vingårdar med nordlig exponering kring Briones. Vingårdarna är tätt planterade med ouppbundna rankor som har en snittålder på 45år. Skörden sker för hand och sorteras noga innan druvorna avstlälkas, krossas och kallmacereras i temperturkontrollerade ståltankar under 6 dagar vid 5°C  följt av jäsning i 10 dagar vid 28°C. Vinet lagras 14 månader på franska barriquer med rackning var fjärde månad. Vinet buteljeras utan klarning eller filtrering.

Om producenten

En vinmakare med stor erfarenhet och många kontakter. Innan han hittade sitt ställe på jorden arbetade han för ett flertal vingårdar i regionen. 1995 slog han ner sina bopålar och skapade bodegan Finca Allende som ligger i den medeltida staden Briones, i hjärtat av Rioja Alta cirka 8 kilometer från staden Haro.

På sina 22 hektar odlar man nästan uteslutande druvan Tempranillo men här finns även Garnacha, Graciano och Viura. För att kunna tillgodose efterfrågan köper man även in druvor från väl utvalda odlingar runtom. De egna vinrankorna står i nordlig riktning 450-480 meter över havet och får en skön påverkan av atlantvindarna som är så typiska i området. Marken består mestadels av av kalk och alluvial-lera. Man skördar helt och hållet manuellt och är noga med att hitta den optimala mognaden på varje odlingslott. Lagringen sker på stora 225-liters ekfat, de flesta från Frankrike.

Finca Allende räknas till de moderna producenterna och därför hittar du inga klassificeringsetiketter på vinerna härifrån. Filosofin är istället att hitta de mest gynnsamma förutsättningarna för varje enskilt vin. Cirka 75% av produktionen exporteras och vi hittar viner från Finca Allende i nästan hela världen och vinerna finns i alla prisklasser från den nästan löjligt billiga Allende till prestigevinet Aurus. Gemensamt för dessa är den komplexa, täta mineraliteten med järntoner och den mycket aromatiska frukten.