Viña Española

Gotes del Priorat 2020

Gotes del Priorat

Recensioner:

Guía Peñín: 91p (2020), 91p (2019), 92p (2017), 91p (2016), 91p (2015)
Robert Parker: 90p (2020), 91p (2012), 91p (2010), 91p (2009)

Producenten: Alfredo Arribas - Portal del Priorat - El Mas de L´A

Ursprung: Priorat, Spanien

Druvor: Garnacha Tinta 60%, Cariñena 30%, Syrah 10%,

Lagring: 12 månader i foudres och tidigare använda franska ekfat

Art.nr: PP32

Varukategori: Vin, Rött, Medelfylligt

Storlek: 750ml

Allergiinformation: Innehåller sulfiter.

Om drycken

Gotes är en serie viner som är avsedda at visa en lättare och elegantare sida av Priorat och Montsant. Man väljer vingårdar med mindre solexponering, högt läge och med balanserad terroir. Druvorna till Gotes kommer dels från de norra delarna av distriktet kring vingården Mas de l’Abella som gränsar till Montsant  i nordöst och från vingårdar kring Damunt Roca i Lloar i sydvästra delen. Skörden sker tidigt för att inte uppnå för hög mognad i druvorna och vinmakningen rör sig mer och mer mot det naturliga hållet för varje år. Målet är inte att göra en mer lätttillgänglig variant av de traditionella vinerna från regionen utan snarare en ansats att visa vad regionen kan åstadkomma med nya värderingar i vinmakningen. 

Om producenten

Alfredo Arribas är en av de pionjärer som med oförtruten energi hjälpt till att sätta Priorat på världskartan. Han är vad man skulle kunna kalla en renässansmänniska som arbetade som internationellt ryktbar arkitekt innan han satte ner sina bopålar. På egendomen Portal del Priorat situerad i hjärtat av regionen, har han hundraåriga vinstockar till sitt förfogande. Tillsammans med den ryktbare oenologen Joan Asens har han lyckats göra något nytänkande som samtidigt är sammanfogat med det bästa ifrån den gamla traditionen. Deras gemensamma prestationer har blivit uppmärksammade runt om i världen och vinerna får år efter år vinskribenternas toppbetyg.

Portal del Priorat består av 40 hektar uppdelat i små jordstycken, så kallade parcels. Druvorna som mest består av Grenache, Carignan, Syrah, Cabernet Franc och Monastrell odlas helt organiskt på terrasserade odlingslotter. De plockas och sorteras manuellt och man är noga med att de ska ha nått full mognad. Druvorna från de olika parcellerna fermenteras i separata ståltankar för att sedan blandas i franska ekfat för mognad. Produktionen av vinerna sker helt ekologist och går mot det biodynamiska. Alfredo och Joan har både lika mycket tankar om när druvorna skall plockas som när vinerna skall drickas.