Recensioner:
Tim Atkins: "Carinyena and Syrah from a mixture of vineyards, aged for 15 months in Foudres. Meaty, smoky and spicy; very Syrah! Dark fruits, thyme and black pepper on the palate. Bright and sappy. 2023-2028" 92p (2019)
Guía Peñín: 91p (2019; 91p (2018), 92p (2017), 92p (2016), 91p (2015)
Robert Parker: 91p (2014), 90p (2011), 90p (2010), 96p (2009), 93p (2008)
Jancis Robinson: 17/20 (2014)
Vinous: 93p (2009)
Producenten: Alfredo Arribas - Portal del Priorat - El Mas de L´A
Druvor: Cariñena 60%, Syrah 40%,
Lagring: 15 månader på en blandning av stora och små franska ekfat
Art.nr: 56001
Varukategori: Vin, Rött, Fylligt
Storlek: 750ml
Alkoholhalt 14,5%
Allergiinformation: Innehåller sulfiter.
Om drycken
Somni är det Katalanska ordet för dröm, vilket detta vin är för Alfredo Arribas - en perfekt balans mellan den mineraldrivna, fylliga kroppen och elegant fräschör. Vinet är en blend av Cariñena och Syrah från tre lägen: La Plana, Mas del Metge och Mataveres som alla odlas biodynamiskt. Precis som i alla vinerna från Clos de Portal används bara den naturligt förkomande jästen vid vinifikationen och man använder minimala mängder svavel vid buteljering.
Om producenten
Alfredo Arribas är en av de pionjärer som med oförtruten energi hjälpt till att sätta Priorat på världskartan. Han är vad man skulle kunna kalla en renässansmänniska som arbetade som internationellt ryktbar arkitekt innan han satte ner sina bopålar. På egendomen Portal del Priorat situerad i hjärtat av regionen, har han hundraåriga vinstockar till sitt förfogande. Tillsammans med den ryktbare oenologen Joan Asens har han lyckats göra något nytänkande som samtidigt är sammanfogat med det bästa ifrån den gamla traditionen. Deras gemensamma prestationer har blivit uppmärksammade runt om i världen och vinerna får år efter år vinskribenternas toppbetyg.
Portal del Priorat består av 40 hektar uppdelat i små jordstycken, så kallade parcels. Druvorna som mest består av Grenache, Carignan, Syrah, Cabernet Franc och Monastrell odlas helt organiskt på terrasserade odlingslotter. De plockas och sorteras manuellt och man är noga med att de ska ha nått full mognad. Druvorna från de olika parcellerna fermenteras i separata ståltankar för att sedan blandas i franska ekfat för mognad. Produktionen av vinerna sker helt ekologist och går mot det biodynamiska. Alfredo och Joan har både lika mycket tankar om när druvorna skall plockas som när vinerna skall drickas.