Producenten

Castell d'Encus

(Castell d'Encus)

Land: Spanien
Distrikt:
Castell d´Encus ger Raül Bobet utrymme att skapa naturliga viner.

2001 begav sig Raül Bobet till Katalanska Pyrenéerna för att hitta en sval plats att odla vindruvor på. Detta eftersom de ständigt ökande temperaturerna i övriga Katalonien gjorde honom orolig för hur kvaliteten på druvorna skulle komma att bli i framtiden.  
  
I sitt sökande kom han i kontakt med "Lagares", stenkar som huggits ur klippor på 1000 meters höjd och som århundraden tidigare använts för att jäsa vin. Han valde den platsen att plantera rankor på och gav det senare namnet Castell d´Encus.   
  
Området är omgivet av berg och här finns tidvis rikligt med både snö och frost som försvårar odlandet. Den termiska skillnaden mellan natt och dag hjälper dock rankorna att matas med energi i form av sol på dagen och låter dem vila på natten. Man kan säga att rankorna lider här, och lidande rankor söker sig längre och längre ner i jorden för att leta vatten och näring. Det har hjälpt till att få upp kvaliteten på frukten han sedan kan skörda och trots att rankorna bara är 15 år gamla visar vinerna upp komplexa och nyanserade sidor vilket är ett bra bevis för att man ska lyssna till våra förfäders val av plats att odla på.

Idag har Castell d´Encus 23 hektar med druvsorter som Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Riesling, Semillon och Albariño.

I vingården används endast de ämnen som tillåts för ekologiska odlingar och man respekterar på detta sätt naturen så långt det bara är möjligt.  
  
Raül använder sig av tre olika typer av material för att jäsa druvmusten; ekfat, rostfritt stål och stenkar. Det ger ett brett spektrum av smaker som när de sedan blandas ihop bildar stor aromatisk komplexitet.  

Vineriet är byggt för att fungera med gravitation och använder endast den mest avancerade enologisk teknologi som finns tillgänglig idag.