Producenten

Delgado Zuleta

Land: Spanien

Francisco Gil de Ledesma y Sotomayor startade sin vingård och affärsverksamhet år 1744 i byn Sanlúcar de Barrameda i provinsen Cádiz. Det är ett utav de äldsta vinproducerande företagen i regionen El Marco de Jerez. Ursprungsidén var att skeppa Jerez (sherry) till kolonierna i den Nya världen. I samband med ett giftermål vid mitten av 1800-talet får bodegan sitt nuvarande namn Delgado Zuleta och börjar inrikta sig på den inhemska marknaden. I slutet på 1800-talet började företaget leverera till kungligheter och detta har pågått till nuvarande tider. År 2004 serverades det Delgado Zuletas bästa Manzanilla på Prins Felipe VI och Doña Letizias bröllop.

Delgado Zuleta är ett familjeföretag som är väldigt mån om sitt ursprung verkar nu i sin nionde familjegeneration. Här produceras allt från vitt bordsvin till olika varianter av sherry och vinäger men 90% av produktionen består av Manzanilla. Druvorna Palomino, Moscatel och Pedro Ximénez växer i utmärkta odlingar i den vita Albarizajorden från Mirafloresregionen. Man producerar omkring 60’000 liter per år som lagras i ett så kallat Solerasystem bestående av cirka 600 amerikanska vit-ekstunnor av traditionsenlig tillverkning.

Idag arbetar man strävsamt och vill öka både kunskap och export utav sherry till hela världen. Bodegans geografiska läge drar maximal nytta utav luftfuktigheten och Atlantens svalkande vindar. Detta är avgörande för att sherryn skall kunna utveckla tillräckligt med syra för att sedan åldras i Soleran. Även lagret med flor (jästtäcket) bidrar till Manzanillans karakteristiska drag. Floret fungerar som ett isolerande hölje och förhindrar oxidation vid varmt påfrestande sommarväder.