Producenten

La Tapada

(Bodegas La Tapada)

Land: Spanien
Distrikt:
Hemsida: guitianvinos.com
Familjen Guitian är pionjärer när det gäller att odla Godello

Vingården bedrivs av Carmen Guitan och Senén Guitan. Familjen Guitan är pionjärer i sitt kunnande om att odla den för Valdeorras lokala druvsorten Godello, för vilket de även har blivit hyllade internationellt. Vingården omfattar ett område om 12 hektar varav 10 hektar används till att odla Godello. 

Vingården La Tapada är belägen i den östra delen av vindistriktet Valdeorras i Galicien. Vinodlingarna ligger belägna 500 meter över havet, i princip på gränsen till där man fortfarande kan odla vindruvor, med optimal solexponering och med bergen Peñas Marias i närheten som skyddar vinodlingarna mot de kalla nordvindarna.

Jordmånen, som består av lera med ett något surt pH-värde, är optimal för odling av Godello. På den resterande delen av godset ryms en modern, teknologisk produktionsanläggning som byggdes 1995 samt en magisk kastanjeskog i den norra delen av ägorna.

Vinerna från La Tapada har en markerad personlighet och håller högsta kvalitet. Godello-druvorna kommer från gamla odlingar satta år 1985 av en klon som härstammar före vinlusens intåg på vinodlingarna. Vinrankorna har ca 2,5 meter mellan varje rad och 1,20 meter mellan varje vinranka, vilket i sin tur betyder att tätheten på planteringen är närmre 3100 rankor per hektar. Den genomsnittliga druvproduktionen är cirka 8000 kg/hektar.

En större del av vinerna lagras i rostfria ståltankar medan en del lagras i franska och amerikanska ekfat och ett mindre parti lagras på ekfat av akaciaträd.