Producenten

Maison Colombier

(Maison J. Colombier)

Land: Frankrike
Distrikt:
I byn Villette de Vienne tillverkades Frankrikes första Eau-de-Vie på päron

 I byn Villette de Vienne tillverkades Frankrikes första Eau-de-Vie på päron.
I den lilla byn Villette de Vienne 25 km söder om Lyon längs den vänstra (västra?) stranden av Rhônefloden var man först i Frankrike med att tillverka destillatet Eau-de-Vie på päron.

Det var bonden Joannès Colombier som 1930 frågade sin vän Fernand Point, den kände kocken på La Pyramide i Vienne, vad han skulle göra med alla sina päron. Point gav honom rådet att tillverka Eau-de-Vie av alla dessa fina Williamspäron. De första åren köpte han hela produktionen och serverade på sin trestjärniga restaurang.

Idag odlar man päron på 8 hektar mark och producerar ungefär 12000 flaskor per år. 
Många svenskar har besökt gården under sina besök på Bocuse d’Or och även det svenska kungaparet har passerat förbi och köpt med sig flaskor under sina bilresor söderut genom Frankrike.Joannès Colombier lämnade på 60-talet över till sin dotter Anne-Marie och hennes man Renaud de Closel. Franska Akademin köpte då marken och bondgården och idag arrenderar det unga paret Sophie och Stéphane Jay gården och driver hela projektet. De bor där med sina tre barn.

  • 1 ton päron ger 100 liter 50% destillat.
  • Årsvolymen ligger på 12-14000 flaskor beroende på skörden.
  • 5000 flaskor hängs upp i träden för att päronet ska växa i flaskan. Dåliga år lyckas man få päron i 25% av flaskorna, goda år 75%.
  • Flaskorna hängs upp 15 maj och tas ner i samband med den årliga skörden som startar 1 augusti. Den pågår i 7-9 dagar.
  • Eau de vie bör serveras kyld, ej fryst.