Producenten

Viña Mein

Land: Spanien
Distrikt:
Hemsida: vinamein.com
Javier Alén har satt området Ribeiro på vinkartan

I regionen Galicien ligger appellationen Ribeiro och nära 1500-talsklostret San Clodio hittar vi Viña Mein. Egendomen startades 1988 som ett projekt av den positiva eldsjälen Javier Alén samt några av hans vänner och släktingar. Ribeiro hade under en tid varit en bortglömd och styvmoderligt behandlad vinregion, men gruppen hade en dröm att upprätta regionens storhet och göra traditionella kvalitetsviner av Galiciska druvor. Man planterade 16 hektar på de allra bästa jordarna på kullarna av Valle del Avia runt städerna San Clodio och Gomariz. Merparten av vinrankorna består av den gröna druvan Treixadura, som kallas Queen of Ribeiro, men även Godello, Loureriro, Torrontes, Albarino, Albilla plus ett hundratal rankor av de röda druvorna Caiño Longo, Mencia och Ferron finns här.

Viña Meins vinrankor växer på mjuka perfekta kullar i sydvästlig riktning i den för regionen unika och magra jordmånen som kallas ”Sabrego”. Den består av djupa granitjordar med en väldigt sandig och stenig struktur. Klimatet påverkas mycket av närheten till Atlanten och har svala och fuktiga vintrar men under den varma sommaren trivs druvorna under de långa och soliga dagarna.

Vinerna från Viña Mein blir ofta högt prisade av både nationella och internationella vinkännare så drömmen Javier Alén hade för 20 år sedan om att skapa regionens bästa vita vin gjort på bland annat Treixadura verkar ha lyckats. Viña Meins produktion består till största delen av torra, vita, friska viner med hög syra och massor av härlig frukt. I vårt sortiment har vi även Tinto Atlantico ett rött, torrt och fylligt vin gjort på de inhemska druvorna Caiño Longo, Brancellao och Souson. På egendomen ligger även ett litet hotell som gör det möjligt att besöka regionens historiska sevärdheter och samtidigt ha nära till vinprovning och bo tyst och stilla mitt i vingården.