Distriktet

Getariako Txakolina

Region: Baskien
Producenter:

Getariako Txakolina är Spaniens allra minsta vindistrikt.

Getariako Txakolina är Spaniens allra minsta DO som bara består av 227 hektar odlad mark. Den ligger i Baskien nära Biskayabukten och franska gränsen. Det fick sin ursprungsbeteckning 1989. De enda två godkända druvsorterna är den vita Hondarrabi Zuri som står för 95% av produktionen och den röda druvan Hondarrabi Beltza som endast står för 5%. 

Vingårdarna i regionen är ofta branta men däremot inte terrasserade. De placeras gärna nära kusten och blir på så sätt skyddade från vårfrost och sommarhetta. Jordmånen domineras av lera med ett sandtäcke. Klimatet är fuktigt, det påverkas av närheten till Atlanten. Men i denna region har nederbörden och fukt hjälpt till att skydda vinrankorna mot Phylloxera-lusen. Därför kan man hitta rankorna som är upp till 80 år gamla. 

Här produceras på mycket traditionellt sätt främst "Txakoli" ett lätt vitt vin med låg alkholhalt och hög syra av den inhemska druvan Hondarribi Zuri. Detta vin kan vara pärlande och är gjort för att dricka ungt. Traditionellt under firandet av San Antonio den 17:e januari som också kallas Txacoli-dagen.