Distriktet

Montsant

Region: Cataluña

Lillebror till vindistriktet Priorat, men en kaxig sådan som börjar ta för sig och utmana på allvar.

Montsant har fått sitt namn ifrån de omkringliggande bergen och omringar nästan helt sin mer kända granne Priorat som är en av två vinregioner i Spanien som innehar DOCa-märkning. Montsant Ligger i Katalonien i nordöstra delen av Spanien. Det är en relativt ung DO som fick sin ursprungsmärkning först under tidiga 2000-talet. Men sedan dess har regionen ökat sin produktion och kvaliteten på densamma rejält.

Klimatet är i princip det samma som i Priorat och präglas av närheten till medelhavet men har även kontinentala drag. Torra, heta somrar samt svala vintrar då regnet faller, men det finns även risk för hagel och frost. Vingårdarna ligger på en altitud från 200 -700 meter över havet och miljön är karg och tuff. Jordmånen består av en rödaktig jord med inslag av krita, granit, kisel och sand.

Montsant blev först känt för sina fortifierade viner lagrade på Solerasystem. Men nuförtiden producerar man främst stilla röda-, vita-, och roséviner. Montsant är en modern och ung region men med urgamla anor. Vinmakarna arbetar gärna hållbart och ekologiskt. De tillåtna druvorna består av en stor blandning utav internationella och inhemska druvor. Många vinstockar är mycket gamla vilket ger låg avkastning med koncentrerade röda viner med stor lagringspotential. Men även silkiga, komplexa vita samt parfymerade och fruktiga roséviner. Detta är dessutom en av få Spanska vinregioner som även producerar koschervin. Ni som fortfarande tror att Montsant är lillebror till Priorat bör tänka om.