Producenten

Emilio Moro

Land: Spanien
Distrikt:
Hemsida: emiliomoro.com
Ett modernt vineri med flera generationer av kunnande.

Några minuter från det medeltida slottet Peñafiel ligger de 200 hektar vingårdar som hanteras av familjen Moro. Bodega Emilio Moro har sedan 1988 producerat viner med hög kvalitet. Men historien går längre tillbaka än så. Redan i början av 1900-talet sålde den unge Emilio tillsammans med sin far vin till handelsresande och grannar. Nu tre generationer senare känner familjen sina olika jordlotter och sina druvor som hand i handsken. Eftersom jorden varit i familjens ägo under så lång tid så vet man att vinrankorna består av den mest rena klonen av Temperanillo, eller som man säger i regionen Tinta del Pais. Idag har man gått så långt att alla nyplanteringar görs med en egen specifik klon som tagits från deras egna äldsta odlingar.

Emilio Moro har traditionen i ryggen men skapar moderna och spännande viner. De olika vingårdslägena - La Mira, Sancho Martin, Valderramiro, och Finca Resalso -  ger alla sin unika karaktär då odlingarna har olika förutsättningar. Självklart är rankorna optimalt planterade för att dra nytta av de många soltimmarna, den stora skillnaden mellan dag och nattemperatur, samt den svalkande vinden från floden. Dessa faktorer i samarbete med jordmånen i området som består av variationer utav kalk, lera och grus ger vinerna dess grundförutsättningar.

Sedan börjar arbetet i vineriet, Bodega Emilio Moro vill ta vara på den kapacitet som varje druva ger, och har en modern och mycket väl kontrollerad produktion. Man spontanjäser vinet i unika rostfria tankar, dessa ger ideala förutsättningar för extraktion av färg och smak. Man macererar längre än vanligt, upp till  32 dagar. Sedan pressas druvsaften försiktigt i en vertikalpress under lågt tryck. Här efter väljer man att låta vinet gå i malolaktisk jäsning för att mjuka upp dem inför ekfatslagringen. Till skillnad från DOC reglerna så använder man här inte benämningar som Crianza, Reserva och Gran Reserva utan låter vinerna lagras tills man anser att de är färdiga. Därför hittar vi inte heller de vanliga benämningarna på vinerna ifrån Emilio Moro. Till sist hamnar vinerna på flaska, här ligger de tills vinmakaren anser att de är redo för försäljning, alla flaskor är numrerade för att veta exakt när de är producerade och till vem de sålts. 

Bodegas Emilio Moro är en vinproducent med stort engagemang inte bara i sin egen vinproduktion. Man har startat en stiftelse som arbetar med vatten som är en bristvara inte bara i regionen Ribera del Duero utan i hela världen. Idag har stiftelsen flera vattenprojekt i bland annat Afrika