Nyheter på Systembolaget februari 2018

Publicerat: 29/1 2018

Från Bierzo i nordvästra Spanien och producenten Bodegas Estefania lanseras nu vinet Tilenus Pagos de Posada 2012. Druvorna kommer från en unik liten vingård på 3 hektar med samma namn som vinet "Pagos de Posada". Vingården har en ålder på hela 104 år. 
  
Druvorna skördas manuellt i början av september. Efter att druvorna kommit till vineriet läggs de i jäskar av trä och trampas då försiktigt av två personer för att på så sätt få igång jäsningen. När druvmusten jäst klart har det färdiga vinet lagrats i mellan 12-15 månader på milt rostade franska ekfat från ekfatsproducenterna Ermitage, Demptos och Taransaud.  
  
Vinet är kylstabiliserat men inte filtrerat eller klarnat. Vinet fick 92 poäng av Robert Parker.
  
Tilenus Pagos de Posada 2012  
Tillfälligt exklusivt sortiment 199kr.    1800 flaskor.    2018-02-02

Nyheter på Systembolaget januari 2018

Publicerat: 16/1 2018

Från Ribera del Duero och prestigeproducenten Emilio Moro lanseras nu Malleolus 2014. Malleolus görs av tempranillo-druvor från vinrankor som är mellan 25 och 75 år gamla. Vinet jäser i rostfria ståltankar varefter det färdiga vinet lagras i 18 månader på franska ekfat. Det här är förmodligen den bästa årgången av Malleolus som producerats hittils. Serveras vid 18 grader till grillade kötträtter eller varför inte till söndagssteken? Vinet fick 93 poäng av Robert Parker.

Från Bordeaux lanseras nu ett nytt vin från producenten Rollan de By. Chateau Greysac Le Blanc 2016 är ett vitt vin gjort på Sauvignon Blanc 80% och Sauvignon Gris 20%. Vinet har genomgått kallmaceration före jäsningen och avslutats med lagring på ekfat med jästfällningen i 6 månader. Serveras vid 8-10 grader till fisk och skaldjur eller rätter med ljust kött. Vinet fick 88 poäng av Robert Parker.


Malleolus 2014
Tillfälligt exklusivt sortiment 299kr.  1800 flaskor.    2018-01-19

Chateau Greysac Le Blanc 2016
Beställningssortimentet 189kr.  2018-01-10

Jean Guyon - En passionerad perfektionist med fokus på det goda i livet.

Publicerat: 5/12 2017

Det var passionen för livets goda som fick honom att byta bana 1989. Innan dess hade Jean Guyon en framgångsrik karriär som inredare. Exklusiva kunder från hela världen tog del av hans kunskap när det gällde konst och inredning. De fick även en guide till Paris fantastiska restaurangvärld via honom. Jeans intresse för mat och vin fick honom att skapa ett stort kontaktnät. Hans hobby förvandlades till livsstil då han köpte två hektar mark i Médoc i Bordeaux. 

Målsättningen var från grunden att producera vin till sig själv och bekanta, dessa blev så småningom en succé med hjälp av hans passion och perfektionism. Ledande vinskribenter och sommelierer prisar fortfarande hans viner som några av de bästa i sin klass.

Jean Guyon har så klart behållit sin passion för konst och kultur men är nu vinmakare på heltid. De två hektaren i Médoc har förvandlats till tvåhundra. Numera äger och driver han Chateau Rollan de By, Chateau Haut Condissas, Chateau La Clare, Chateau La Rose de By, Chateau Greysac, Chateau de By och Chateau de Monthil. Detta gör att Rolland de By och Jean Guyon tillhör de viktigaste vinproducenterna i Médoc idag. Jean jämför vinerna från Grand Cru gårdarna med en Haute Couture kollektion.

Eftersom vi befinner oss på västra stranden i Médoc är det ”Garonne Gravel” och självklart druvan Merlot som dominerar. Resterande odlingar på samma sorts terroir består av Cabernet Sauvignon, Petit Verdot och Cabernet Franc. Trots det speciella klimatet försöker man ta hand om miljön på ett så hållbart vis som möjligt, dock är de ännu inte certifierade. Förutom prisvärda viner av hög kvalitet är även Jean Guyon en av de ledande producenterna av appellationen Cru Bourgeois.

Till Sverige har han ett extra gott öga med anledning av egendomen Chateau Tour Seran. Sedan 2011 är det sommeliervärldsmästaren Andreas Larsson som ansvarar för assemblaget för detta vin. Hans viner är prisvärda med hög kvalitet och uppskattade av både journalister, blindprovare, stjärnkockar och stjärnsommelierer. Man hittar dem bland annat på Joël Robuchons bistros, hans trestjärniga restaurang, på Air France Business Class och på United Airlines första klass flygningar.

Trots passionen och kärleken till vinet har han ännu inte helt lämnat konsten bakom sig. Det ser man tydligt då man besöker hans vingårdar där både odlingar och trädgårdar är fulla av skulpturer. Han är även ägare till ett hotell där alla rum är personligt inredda med antikviteter och konst.

Jean Guyon har lyckats förena alla sina passioner till en helhet som fungerar. När man frågar var han får energi ifrån svarar han med ett leende och säger att det nog beror på att han enbart gör sådant som han trivs med - vin, mat, konst, antikviteter och yoga på morgonen, en fantastisk blandning av det goda i livet.

 

Nyheter på Systembolaget november och december 2017

Publicerat: 30/11 2017

Från Rias Baixas och prestigeproducenten Albariño de Fefiñanes kommer vinet 1583. Detta ekfatslagrade Albariño-vin görs av den kvinnliga vinmakerskan Cristina Mantilla. Musten jäser först i rostfria ståltankar för att sedan pumpas över till franska ekfat där den får jäsa klart och därefter lagras på jästfällningen i tre månader. Produktionen är på 12300 flaskor varav 3600 flaskor finns tillgängliga i Sverige. Vinet passar till Sashimi, grillad hummer eller ugnsbakad fisk. Serveras vid ca 10-12 grader.

Från Bordeaux har en gammal bekant kommit tillbaka i ny årgång. Chateau Rollan de By har länge varit en svenskfavorit bland Bordeauxvinerna och årgång 2014 lär inte bli ett undantag. 2014 är den bästa årgången sedan 2010 och även om vinet går att dricka redan nu om du gillar unga viner så har du här ett vin som kommer att ligga till sig fint i källaren i ytterligare 10-15 år. Gjord på en klassisk Bordeauxblandning av 70% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc och 10% Petit Verdot.

Från Rioja och den lilla vinbyn Briones kommer Finca Allende med årgång 2012 som var ett väldigt bra år. Vinet är gjort på 100% Tempranillo från vinstockar som har en medelålder på 45 år. Druvklasarna avstjälkas och druvorna kallmacererar i 6 dagar. Därefter jäser vinet i 10 dagar med skalkontakt. Vinet lagras därefter i 14 månader på franska ekfat och är varken filtrerat eller klarnat varför vi rekommenderar dekantering.


1583 Albariño de Fefinanes 2016
Tillfälligt exklusivt sortiment 189kr.    2400 flaskor.    2017-11-03

Chateau Rollan de By 2014
Beställningssortiment 229kr.    2017-11-27

Allende 2012
Tillfälligt exklusivt sortiment 169kr     3600 flaskor.    2017-12-08