Finca Allende i små partier

Publicerat: 7/10 2019

Vi har nyligen lanserat två viner från Finca Allende i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Finca Allende är en Rioja-producent i modern stil utan klassifiering på sina viner. De två vinerna som nu finns tillgängliga är de icke vingårdsbeteckande instegsvinerna Allende 2014 och Allende Blanco 2016. Mer informarion om producenten och vinerna i länkarna nedan:

Finca Allende

Allende 2014

Allende Blanco 2016

Ny årgång av Enate Chardonnay 234

Publicerat: 1/4 2019

Nu finns årgång 2018 av Enate Chardonnay 234 ute!

Enate grundades i början av 1990-talet och har snabbt blivit ett mycket uppskattat vineri i spanien. Varje etikett är designad av nutida spanska konstnärer och just denna etikett är signerad Pepe Cerdá.

De äger alla sina vingårdar och jobbar på ett mycket miljömedvetet sätt även om de inte har en ekologisk certifiering. Namnet 234 är den vingårsdlott som druvorna till detta vin kommer från.

Druvorna skördas för hand nattetid och transporteras till vineriet i små backar för att undvika att druvorna skadas. Vid vineriet pressas druvorna i pneumatiska pressar och får därefter undergå fem timmars skalmaceration varpå musten kyls ned och lämnas att klarna under 48 timmar. Jäsningen sker i temperaturkontrollerade ståltankar vid 16°C. Efter jäsning klarnas vinet med bentonitlera och kylstabiliseras vid -5°C.

Enate 234 Chardonnay har rik och rund fruktkaraktär med inslag av gröna äpplen, solmogna persikor fänkål, guava och passionsfrukt. Detta är ett vin som med fördel kan severas till såväl smakrikare fiskrätter som fågel, fläsk och kalv.

https://www.vinaespanola.se/drycker/enate-chardonnay-234-2018

Nyheter på Systembolaget februari 2018

Publicerat: 29/1 2018

Från Bierzo i nordvästra Spanien och producenten Bodegas Estefania lanseras nu vinet Tilenus Pagos de Posada 2012. Druvorna kommer från en unik liten vingård på 3 hektar med samma namn som vinet "Pagos de Posada". Vingården har en ålder på hela 104 år. 
  
Druvorna skördas manuellt i början av september. Efter att druvorna kommit till vineriet läggs de i jäskar av trä och trampas då försiktigt av två personer för att på så sätt få igång jäsningen. När druvmusten jäst klart har det färdiga vinet lagrats i mellan 12-15 månader på milt rostade franska ekfat från ekfatsproducenterna Ermitage, Demptos och Taransaud.  
  
Vinet är kylstabiliserat men inte filtrerat eller klarnat. Vinet fick 92 poäng av Robert Parker.
  
Tilenus Pagos de Posada 2012  
Tillfälligt exklusivt sortiment 199kr.    1800 flaskor.    2018-02-02

Nyheter på Systembolaget januari 2018

Publicerat: 16/1 2018

Från Ribera del Duero och prestigeproducenten Emilio Moro lanseras nu Malleolus 2014. Malleolus görs av tempranillo-druvor från vinrankor som är mellan 25 och 75 år gamla. Vinet jäser i rostfria ståltankar varefter det färdiga vinet lagras i 18 månader på franska ekfat. Det här är förmodligen den bästa årgången av Malleolus som producerats hittils. Serveras vid 18 grader till grillade kötträtter eller varför inte till söndagssteken? Vinet fick 93 poäng av Robert Parker.

Från Bordeaux lanseras nu ett nytt vin från producenten Rollan de By. Chateau Greysac Le Blanc 2016 är ett vitt vin gjort på Sauvignon Blanc 80% och Sauvignon Gris 20%. Vinet har genomgått kallmaceration före jäsningen och avslutats med lagring på ekfat med jästfällningen i 6 månader. Serveras vid 8-10 grader till fisk och skaldjur eller rätter med ljust kött. Vinet fick 88 poäng av Robert Parker.


Malleolus 2014
Tillfälligt exklusivt sortiment 299kr.  1800 flaskor.    2018-01-19

Chateau Greysac Le Blanc 2016
Beställningssortimentet 189kr.  2018-01-10