Viña Española

Negre de Negres ekologisk 2021

Negre de Negres ekologisk

Recensioner:

Tim Atkins: "Ripe, soft and herbal, with a mixture of brambly fruits, liquorice and black pepper. A touch of fruit sweetness on the mid palate doesn't detract from the slightly wild, herbal character of the wine. 2024-2028" 90p (2021)
Guía Peñín: 94p (2021), 93p (2020), 92p (2019), 93p (2018), 93p (2017),
Robert Parker: 91p (2020), 92p (2015), 91p (2014), 90p (2012), 90p (2011)
James Suckling: 92p (2017)
Wine Advocate: 92p (2015)

Producenten: Alfredo Arribas - Portal del Priorat - El Mas de L´A

Ursprung: Priorat, Spanien

Druvor: Garnacha Tinta 60%, Cariñena 30%, Syrah 10%,

Lagring: 12 månader i franska ekfat

Art.nr: 93077

Varukategori: Vin, Rött, Fylligt

Storlek: 750ml

Alkoholhalt 14%

Allergiinformation: Innehåller sulfiter.

Om drycken

Negre de Negres betyder, fritt översatt, rött av röda och är den första av vinerna från Alfredo Arribas egna vingårdar, Clos de Portal. Detta vin är deras estate blend, dominerad av Garnacha och med en midre andel Cariñena och Syrah. Snittåldern på rankorna är mellan 20-65 år och den huvudsakliga jormånen i vingårdarna är den för området typiska Llicorella skiffern. Odlingen sker ekologiskt och vingårdarna är under omställning till biodynamiskt jordbruk. De olika blocken skördas var för sig vid optimal mognad och vinifieras separat.

Om producenten

Alfredo Arribas är en av de pionjärer som med oförtruten energi hjälpt till att sätta Priorat på världskartan. Han är vad man skulle kunna kalla en renässansmänniska som arbetade som internationellt ryktbar arkitekt innan han satte ner sina bopålar. På egendomen Portal del Priorat situerad i hjärtat av regionen, har han hundraåriga vinstockar till sitt förfogande. Tillsammans med den ryktbare oenologen Joan Asens har han lyckats göra något nytänkande som samtidigt är sammanfogat med det bästa ifrån den gamla traditionen. Deras gemensamma prestationer har blivit uppmärksammade runt om i världen och vinerna får år efter år vinskribenternas toppbetyg.

Portal del Priorat består av 40 hektar uppdelat i små jordstycken, så kallade parcels. Druvorna som mest består av Grenache, Carignan, Syrah, Cabernet Franc och Monastrell odlas helt organiskt på terrasserade odlingslotter. De plockas och sorteras manuellt och man är noga med att de ska ha nått full mognad. Druvorna från de olika parcellerna fermenteras i separata ståltankar för att sedan blandas i franska ekfat för mognad. Produktionen av vinerna sker helt ekologist och går mot det biodynamiska. Alfredo och Joan har både lika mycket tankar om när druvorna skall plockas som när vinerna skall drickas.