Distriktet

Penedes

Region: Cataluña
Producenter:

Ett kvalitativt område med många sorters vin.

Mellan Berget Montserrat och Medelhavet i nordöstra delen av Spanien strax söder om Barcelona ligger Penedes. Det är den största och kanske mest betydande ursprungsbeteckningen i Katalonien. Man tror att vin har odlats här sedan 400 år före Kristus. Nu för tiden produceras allt ifrån stilla rött, vitt och rosé, söta och fortifierade till mousserande viner utav en bred variation av druvor. Klimatet är tydligt influerat utav Medelhavet och solen. 

Men regionen är en avlång landtunga som är tydligt uppdelad i tre delar. Den nära bergen - Penedes Superior, den närmast havet - Penedes Maritim, samt där i mellan Penedes Central. Och dessa tre områden består av en mängd olika mikroklimat och vinerna ger uttryck för detta. De finns alltså i en mängd innovativa variationer. 

De vita vinerna är friska, fruktiga med hög syra, dricks gärna unga men vi hittar även vita viner som är lagringsdugliga med ekhantering. Dessa görs utav en mängd inhemska druvorna till exempel Macabeo och Parellada samt ytterligare en mängd internationella till exempel Chardonnay, Riesling och Sauvignon Blanc.

De röda vinerna behöver ofta en tid med fatlagring för att visa sin allra bästa sida. Dessa görs utav inhemska druvor som till exempel Garnacha, Cariñena eller Monastrell samt Tempranillo (eller som den kallas här Ull de Lliebre) samt internationella druvor som Pinot Noir, Merlot och Cabernet Sauvignon. 

Men den vanligast förekommande druvan i Penedes är Xarel-lo. Här finns över 7000 hektar odlingar. Denna druva trivs och acklimatiserar sig väl till de olika klimaten i Penedes och är både resistent mot torka och hetta. Här blir druvan antingen till oekade mjuka viner med en silkig och fruktig karaktär eller ekade varianter med stor kropp och varm frukt och som når sin fulla potential efter en stunds lagring.