DO Bierzo

Distriktet

Bierzo

Region: Castilla y Leon

Druvan Mencia tar Bierzo till nya höjder!

Bierzo ligger i den autonoma regionen Castilla y Leon i nordvästra Spanien. Här har det funnits vingårdar i cirka 2000 år men trots det är ursprungsmärkningen för regionen relativt ung. Sedan man fick D.O status i november 1989 har produktionen ökat men utan att ge avkall på kvalitén.

Bierzo har ett fastlandsklimat med varma somrar och svala vintrar. Området ligger i en dalgång med unikt mikroklimat som påverkas av Atlantens vindar samt de omkringliggande floderna och bergskedjorna. Jordmånen består av en blandning av granit, skiffer och kvarts och vingårdarna är oftast terrasserade, karga och ogästvänliga. Det är egenskaper som är alldeles utmärkta för den som vill producera kvalitetsvin. 

I regionen finns både enskilda vinproducenter men Kooperativen spelar en relativt stor roll, vingårdarna består oftast av fragmenterade små parceller. På de cirka 3000 hektaren produceras vitt vin utav druvorna Doña Blanca, Godello och Paloma. Här gärs även rosé som enligt reglerna måste bestå av Mencia till 50%. De unga röda vinerna måste vara från årets skörd och bestå av 70% Mencia. Sedan finns Crianza som är ett tvåårigt vin som måste ha lagrats i minst 6 månader på ekfat. Reserva som är lagrade minst 12 månader på fat och 24 månader på flaska samt Gran Reserva som har ett minimum på 18 månader på ekfat och en total lagringstid på fem år.

Utöver lagringsreglerna stipuleras utförligt hur mycket svavel, flyktig syra och vilken alkoholhalt och syrehalt vinerna får innehålla. Det är emellertid de röda vinerna som fått mest uppmärksamhet och som på kort tid uppnått hög status bland vin-nördar. Vinerna är ofta kraftfulla med mycket frukt, mörka i färgen, komplexa och oftast mycket välgjorda. Prova gärna vinerna unga då de är fulla av frukt och mineralitet men missa inte att det går utmärkt att lagra dem i minst 10 år.