Druvan

Merlot

Druvfärg: Blå

Merlot kommer från vindistriktet Bordeaux i södra Frankrike men druvan planteras i alla vinodlande länder i hela världen.

Merlot är en stark druvtyp som adapterar sig bra till nya vin områden. Druvan mognar tidigt men är något känslig för vårkyla samt Powder Mildeu (Mjöldagg). Klasen är cylindrisk och medelstor. Druvorna är blåsvarta med segt skal, mjuk pulpa och angenäm smak. Vinerna blir mycket aromatiska

Merlots ursprung är lite av en gåta, men de flesta anser att den kommer från Bordeaux och härstammar genetiskt från Cabernet Franc.

Merlot har en mycket varierad smak. Den kan vara tanninsträv som Cabernet Sauvignon och silkeslen som Pinot Noir. Fruktaromer som brukar förknippas med den är svarta vinbär, hallon, jordgubbar och körsbär. I Bordeaux kan den vara kryddig med kanel, korint, tryffel, tobak och lakrits som vanliga beskrivningar.

Viner gjorda på druvan är ofta väldigt lagringståliga. Bättre årgångar kan behöva 10-20 år för att utvecklas och kan behålla sin spänst i ytterligare några decennier. Blandningar med Cabernet Sauvignon ger ytterligare komplexitet och lagringskapacitet.