Distriktet

Somontano

Region: Huesca
Producenter:

Somontano, vinområdet vid bergens fot.

Somontano är ett Spanskt vindistrikt som ligger i nordöstra delarna i regionen Aragon vid bergskedjan Pyrenéernas fot. Som av en händelse betyder namnet Somontano, "vid bergens fot". Regionen fick sin ursprungsbeteckningarna 1984 och trots att den är relativt ung så har man odlat vin här sedan medeltiden.

Till skillnad från många andra områden i Spaniens inland med kontinentalt klimat. Där sommartemperaturer uppåt 40 grader inte är ovanliga, så är Somontano grönt, frodigt och friskt även under sommartiden. Klimatet är kontinentalt med bergskedjan Pyrenéerna som skydd mot frost och de kalla nordliga vindarna under vintertiden. Somontano påverkas även utav ett nätverk av floder bland annat Vero som flyter igenom området och ger svalka och fukt. Jordmånen består av mörk lerjord med inslag av alluvialjord, sand och kalk. 

Tidigare var produktionen mest lokal och rustik med de inhemska druvorna Moristel, Parraleta och Alcañon. Men nu har de godkända druvorna utökats med en blandning av ytterligare inhemska och dessutom några internationella varianter. Man producerar rött, vitt och rosé av god kvalitet och höga med ambitioner.