Distriktet

Cadiz

Region: Andalucia
Producenter:

Ett varmt område i Andalusien med fantastiska viner på druvan Syrah.

De ursprungsbetecknade (DO eller DOCa) områdena har ett uppstyrt regelverk som kontrolleras av det egna kontrollorganet. Ibland vill vinproducenter inte följa några regler och då kan man använda beteckningen Vino de la Tierra. Man kan välja att göra så av olika anledningar; ibland saknas ursprungsmärkning för det område man odlar i eller så vill man använda sig av andra druvtyper som inte får ingå i ett ursprungsmärkt vin. Man får också möjlighet att plocka druvor från hela Vino de la Tierra-regionen, vilket normalt är ett större område. Det behöver inte betyda att vinerna är sämre, det kan vara precis tvärt om och är snarare beroende på vem som producerat vinet.
  
Vino de la Tierra motsvarar den franska kvalitetsbeteckningen Vin de Pays och är den näst enklaste kvalitetsbeteckningen för viner gjorda i Spanien. År 2008 fanns 43 registrerade regioner som fick använda benämningen. Vino de la Tierra kan användas på alla sorters vin både stilla, fortifierade och mousserande.   

Efter benämningen Vino de la Tierra skrivs namnet ut på området. T.ex "Vino de la Tierra de Cadiz" eller "Vino de la Tierra de Castilla y Leon".