DO Brandy de jerez

Distriktet

Brandy de Jerez

Region: Andalucia

Soleralagrad Brandy hittar du i Jerez

I Spaniens södra och allra varmaste del Andalusien har man producerat vin sedan urminnes tider. Här är somrarna långa, heta, torra och nederbörden kommer främst under de milda vintrarna. På grund av värmen så är vinodlingen här starkt beroende av vindarna ifrån Atlanten och de floddeltan som finns här. På sydvästra delen av denna halvö hittar man distrikten Jerez, Brandy de Jerez och Manzanilla de Sanlucar de Barrameda. Produktionen i de tre olika distrikten skiljer sig åt en del och reglerna är mycket specifika men kontrolleras av ett och samma kontrollorgan Consejo Regulador. 

På de flesta ställen där det finns vinproduktion pågår ofta någon sorts tillverkning av destillat, så är det även i Jerez. Delvis används det för att sprita upp det vin som sedan skall bli Sherry. Men en del blir även Brandy de Jerez, som faktiskt är ett av Spaniens mest konsumerade destillat. Brandy de Jerez är en spritdryck med en alkoholhalt på mellan 36-45 % som enligt reglerna skall produceras traditionellt och lagras på stora ekfat. Om producenten vill kalla det för Brandy de Jerez så måste det tillverkas i ett av två specifika områden. Områdena kring Puerto de Santa Maria eller Sanlucar de Barameda ger på grund av mikroklimatet just här Brandy de Jerez sin specifika karaktär.

Det finns tre varianter:  
Brandy de Jerez Solera som är en bärnstensfärgad dryck som måste lagras i minst 6 månader på ekfat. Den kan upplevas något salt om den lagrats på Fino-fat. När den lagrats på Oloroso-fat får den i stället en mild vaniljton. Brandy de Jerez Solera Reserva har en lite mörkare ton, mer komplex och lite sötare smak och ska enligt reglerna vara lagrad i minst ett år på ekfat. 

Brandy de Jerez Solera Gran Reserva är lagrad i minst 3 år på ekfat och får därför en mahognyfärgad ton och en mycket komplex, söt och aromatisk smakbild.